Activitats realitzades per anys
-
Xile 1973-1990. Cop d'estat, resistència i exili El Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i les Fundacions Darder Mascaró col·laboren novament, en aquesta ocasió, en la realització de dues taules rodones. La segona serà el 19 de desembre a les 19 h a l'Aula de Graus de l'edifici Ramon Llull. Hi participaran Liza Bustamante i Pedro Vera, dos testimonis directes de la lluita contra el règim de Pinochet a Xile.
-
Mallorca 1936-1975. Guerra resistència i exili El Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i les Fundacions Darder Mascaró col·laboren novament, en aquesta ocasió, en la realització de dues taules rodones. La primera d'elles serà el 18 de desembre a les 19 h a l'Aula de Graus de l'edifici Ramon Llull. Hi participaran Magdalena Nebot i Llibert Rigo, dos testimonis directes de la lluita antifranquista a l'illa de Mallorca.
-
WIZÜN, un viatge a l'interior de la ceràmica maputxe El 15 de desembre el Dr. Jaume Garcia-Rosselló, professor titular de la UIB i membre del grup de recerca ArqueoUIB, impartirà una conferència al Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Santa Ponça, Calvià). A més, la pròpia xerrada sobre la producció ceràmica de la població maputxe es complementarà amb una observació d'una col·lecció ceràmica original i el tast del muday, beguda tradicional d'aquest poble. Les places són limitades.
-
Els tapissos a la Corona d'Aragó medieval: Molts documents, poques obres. La conferència tindrà lloc el dimecres 13 de desembre a la Sala de Graus de l'edifici Ramon Llull. Aquesta estirà a càrrec del Dr. Jacobo Vidal Franquet, professor de la Universitat de Barcelona.
-
II Seminari en línia d'Història Moderna Els dies 30 de novembre i 1 de desembre tindrà lloc el II Seminari en línia d'Història Moderna, organitzat per l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM). Aquesta segona edició porta el títol de "Mujeres mediadoras: influencia y estrategias de poder en los márgenes de la negociación (s. XVI - XVIII)" i comptarà amb la participació de ponents de diferents universitats o centres d'investigació d'arreu d'Europa i Xile.
-
L'obra de Jean-Luc Godard El 16 de novembre a les 19:30h, a la Sala de graus de l'edifici Ramon Llull, tindrà lloc la conferència «L'obra de Jean-Luc Godard». Josep Carles Romaguera donarà a conèixer, analitzarà i valorarà diferents aspectes de l'obra d'aquest director i crític de cinema franco-suís.
-
El republicanisme federal. Un punt de partida Les fundacions Darder-Mascaró i l'Àrea d'Història Contemporània col·laboren organitzant unes jornades d'història el 16 i 17 de novembre a Ca n'Oleo (C/ de l'Almudaina 4, Palma). En aquestes jornades, mitjançant les ponències de diferents especialistes i espais dedicats al debat, s'aprofundirà en el coneixement del republicanisme federal a l'Estat espanyol.
-
VII Jornades d'Estudis Locals de Llucmajor El 10 i 11 de novembre es duen a terme les VII Jornades d'Estudis Locals de Llucmajor, en les que col·labora el Departament de Ciències Històriques i Teories de les Arts . En aquesta edició, el tema principal és l'arquitectura i el territori del municipi. Tindran lloc al Claustre de Sant Bonaventura amb entrada lliure i de franc. Tanmateix, en cas de voler certificat d'assistència, és necessària la inscripció prèvia via jornades@llucmajor.org
-
Espais per al diàleg. La diplomàcia hispana entre la República i al-Andalus (ss. III a. C. - IX d. C.) Es tracta d'un Workshop internacional que organitza el grup Civitas (UIB) en col·laboració amb la Universitat d'Hamburg i la Universitat de Trier, finançat per la nostra Agència Estatal de Recerca (AEI) i per la Fundació Alemanya per a la Recerca (DSF). L'activitat s'emmarca en el projecte de la UIB (Pla Estatal): «IANVA. Entorns per al diàleg: els espais de la diplomàcia en l'àmbit provincial romà durant la República» (PID2022-137408NB-I00), finançat per MCIN/AEI/10.313039/501100011033/ i per FEDER Una manera de fer Europa. El Workshop se centra en la història de la diplomàcia hispana durant l'època romana, tardoantiga i islàmica. El tema concret de la trobada científica és la relació entre espacialitat i diplomàcia. S'estudien les arrels romanes de la ritualització dels contactes polítics i del protocol. La dimensió espacial de la diplomàcia transcendeix a la pròpia Antiguitat, i es reactiva en les etapes històriques posteriors, marcades en la Península Ibèrica i Illes Balears per una situació geopolítica inestable i multilateral. Ens plantegem fins a quin punt es reconeixen continuïtats o ruptures en les pràctiques diplomàtiques durant el període dels regnes germànics i de al-Andalus. D'aquí ve que l'objectiu d'aquest col·loqui internacional sigui el de descriure, analitzar comparativament i comprendre la relació entre els actors i els espais diplomàtics en el llarg període que discorre entre el segle III a. C. i el segle IX d. C.
-
II Jornadas Internacionales de vidrio contemporáneo: el vidrio en el siglo XXI El 16 i 17 d'octubre tindran lloc a Algaida les II Jornadas Internacionales de vidrio contemporáneo: el vidrio en el siglo XXI, que compten amb el suport del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. Les jornades es dirigeixen a professionals del vidre i museòlegs, i cerquen també apropar la disciplina a tot el públic interessat. La inscripció a les jornades romandran obertes fins completar aforament (disponible a www.iijornadasvidrio.com).
-
Simposi d'Història Moderna "Conflictividad e identidad en el Mediterráneo ibérico y el Reino de Mallorca (siglos XVI-XVII)" El Simposi d'Història Moderna "Conflictividad e identidad en el Mediterráneo ibérico y el Reino de Mallorca (siglos XVI-XVII)" tindrà lloc entre els dies 5 i 6 d'octubre a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquesta activitat és part del projecte ?Conflicte i identitat al Regne de Mallorca (segles XIV?XVIII)? (PRD 2018/17), finançat per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a través de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital amb fons procedents de la Llei de l'impost sobre estades turístiques (ITS 2017-006). L'organització del simposi ha anat a càrrec del professor Miguel J. Deyá Bauzá (Univ. de les Illes Balears - IEHM)
-
Convocatòria de l'ajut de col·laboració en la gestió de les xarxes socials i la web del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts La convocatòria ofereix un ajut per col·laborar en la gestió, actualització i creació de continguts per a les xarxes socials de la revista Mayurqa i la web del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts.Termini de presentació de la sol·licitud: del 18 de setembre fins al 2 d'octubre de 2023, a les 14:00 h.
-
Lliçó inaugural. Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Investigació i gestió
-
Conferència: La Tarda Antichità in Sardegna: circolazione di messaggi e modelli iconografici fra isole e terraferma Dia 23 de maig, a les 10h, a l'aula 3 de la Facultat de Filosofia i Lletres, tindrà lloc la conferència La Tarda Antichità in Sardegna: circolazione di messaggi e modelli iconografici fra isole e terraferma, a càrrec de la Dra. Rossana Martorelli.
-
Conferència "La Paraula i la imatge: el taller dels López i l'art sacre a Mallorca (s. XVI)" La conferència tindrà lloc dia 18 de maig a les 19h, al Museu d'Art Sacre de Mallorca, i anirà a càrrec del professor i doctor Andreu Villalonga
-
Jornada 5 de maig: Estudi sobre la premsa i els periodistes dels països de llengua catalana
-
Conferència «Il patrimonio artistico medievale in Sardegna e la divulgazione universitaria nel territorio» Dia 8 de maig, a les 18 h, a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, el Dr. Andrea Pala de la Università degli Studi di Cagliari durà a terme la conferència «Il patrimonio artistico medievale in Sardegna e la divulgazione universitaria nel territorio».
-
Conferència Les senyoretes d'Avinyó. Una lectura feminista i postcolonial La conferència tindrà lloc dilluns dia 15 a les 17 h, a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, i anirà a càrrec de la dra. Maite Méndez.
-
L'escultura arquitectònica de la catedral a l'època medieval Dimecres 26 d'abril 2023 a les 19'00h , conferència a càrrec de la Dra. Antònia Juan Vicens, a la Capella Major de la Seu. Des dels inicis de la seva construcció, la catedral de Mallorca ha estat receptacle de bona part dels millors exponents de l'art illenc de totes les èpoques, esdevenint, així, la morada d'un conjunt de béns mobles que no té parangó. L'escultura arquitectònica, en canvi, es caracteritza per esser una manifestació artística indeslligable de l'arquitectura però, al mateix temps, revestida d'autonomia pròpia. Precisament, aquesta simbiosi amb l'edifici condiciona que sovint passi desapercebuda a un públic inexpert. La conferència, doncs, pretén donar a conèixer un patrimoni que compta amb exponents de gran qualitat dins el gòtic europeu. Amb conseqüència, es farà un recorregut pels conjunts d'escultura arquitectònica d'època medieval que es conserven a la Seu, destacant la Capella de la Trinitat, el Portal del Mirador i el Portal de l'Almoina. Activitat organitzada per la Càtedra Seu de Mallorca. Universitat de les Illes Balears
-
II Seminari d'Estudis en Història Antiga. Guerra i diplomàcia en època de la República romana El dimecres 26 d'abril, de 16h a 20h tindrà lloc el II Seminari d'Estudis en Història Antiga. Guerra i diplomàcia en època de la República romana. Serà a la Sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (Ed. Ramon Llull). També el retransmetrem via Teams (veure cartell adjunt). Organitza: grup d'investigació Civitas, àrea d'Història Antiga Dep. CHITA
-
Jornades d'Història Contemporània Les jornades de 2023 es dediquen al centenari de la dictadura de Primo de Rivera i són també l'oportunitat per retre homenatge al professor emèrit Sebastià Serra Busquets, que es jubila enguany. Les jornades tindran lloc divendres 28 d'abril a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquestes jornades estan reconegudes com activitat formativa del programa de doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia de la UIB. La inscripció és gratuïta.
-
ConferènciaAurora Picornell: història, memòria, antropologia Dilluns 17 d'abril de 2023 A les 11h a l'Aula de Graus de l'edifici Ramon Llull
-
Jornada "La perspectiva de gènere a les institucions públiques" Divendres 10, a la Facultat de Filosofia i Lletres (aula de Graus), tindrà lloc la jornada Jornada La perspectiva de gènere a les institucions públiques. A l'enllaç hi trobareu tota la informació.
-
VI Olimpíada d'Història al Món contemporani
-
XV Olimpíada d'Història d'Espanya a les Illes Balears
-
Conferència Cifre de Colonya i Costa i Llobera: dos fills il·lustres de Pollença
-
X Seminari d'Estudis Medievals. Solcant les aigües i trepitjant la terra. Viatges i viatgers a l'edat mitjana El X Seminari d'Estudis Medievals "Solcant les aigües i trepitjant la terra. Viatges i viatgers a l'edat mitjana" tendrà lloc els dies 10 i 17 de març de 2023 a la sala d'actes de Son Lledó
-
Exposició "Dones fent paisatge"
-
Presentació del llibre "Els museus de l'Euroregió Pirineus Mediterrània"
-
IV Jornades d'Història del Moviment Obrer El 16 i 17 de març tindran lloc les IV Jornades Història del moviment obrer: La dictadura de Primo de Rivera: col·laboracions i resistències