I Seminari d'estudis en Història Antiga. Guerra i diplomàcia a l'època de la República Romana
Borja Vertedor i Gabriel Rosselló
Els passats dies 20 de maig i 3 de juny de 2022 es celebrà en modalitat online el I Seminari d’Estudis en Història Antiga. Guerra i diplomàcia a l’època de la República Romana. Aquest esdeveniment fou organitzat pel Grup d’Investigació Civitas, adscrit al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears. El seminari el varen dirigir el Dr. Gabriel Rosselló Calafell i el contractat predoctoral (FPI) Borja Vertedor Ballesteros.
D’accés obert, el seminari va tenir com a principal objectiu donar a conèixer a la comunitat universitària els resultats de les darreres investigacions en relació al món militar i diplomàtic en època de la República romana. Amb aquesta finalitat, les ponències es dividiren en dues jornades a les quals hi participaren destacats membres de centres de recerca i universitats de prestigi.
L’acte de presentació correspongué al Dr. García Riaza, investigador principal de Civitas, que explicà la trajectòria, motivacions i objectius del grup, ressaltant la seva intenció de fer-lo accessible a la comunitat universitària. A continuació, es desenvoluparen les intervencions del primer dia. Els doctors Esther Sánchez Medina (UAM) i Gabriel Rosselló Calafell (UIB) centraren les seves exposicions en el món númida, destacant la importància de figures rellevants com Jugurta i Masinissa en la interacció entre la República romana i el nord d’Àfrica. En la mateixa línia, Hatin Boumeache Erjali (UPV/EHU) afegí una perspectiva de gènere en analitzar el paper de la reina Teuta d’Il·líria com a líder militar i diplomàtica front a la consolidació del poder de Roma. Les exposicions de Diego Suàrez (UAM) i Borja Vertedor Ballesteros (UIB), es focalitzaren per la seva banda en la relació directa entre la guerra i la diplomàcia, fent-nos arribar el primer la transcendència del combat singular en la perspectiva etnocèntrica dels historiadors antics, i el segon, l’elevat protagonisme del campament com a espai d’enviament i recepció d’ambaixades.
Encetà la segona jornada la Dra. Elena Torregaray Pagola (UPV/EHU), que ens va oferir un interessant balanç sobre la significació de la dona com a agent indispensable de la diplomàcia en l’antiga Roma. En segon lloc, el Dr. Eduardo Sánchez Moreno (UAM) féu públics els resultats del projecte de recerca coordinat sobre el regal diplomàtic, sent investigadors principals dels respectius subprojectes ell mateix (per part del Grup Occidens, UAM) i el Dr. García Riaza (Civitas, UIB). Per la seva banda, la Dra. Inés Calderón Medina (IH.CCHS.CSIC) posà un encertat contrapunt en analitzar els aspectes generals de la diplomàcia medieval, evidenciant les funcions transversals d’una qüestió que al cap i a la fi és antropològica. Finalment, David García Domínguez (UAM) i el Dr. Miguel Esteban Payno, circumscrigueren les seves intervencions al punt de vista hispà, subratllant el primer la rellevància dels locals en les crisis militars de la República tardana, i examinant el segon el procés d’expansió romana a la Celtibèria.
Esperam, en definitiva, que aquest Seminari esdevingui la primera passa d’un camí molt llarg. De fet, la coordinació de Civitas projecta ja una segona experiència, que s’està programant per la primavera/estiu del 2023. Per aquesta raó, es convida a tota la comunitat universitària a fer seguiment de les actualitzacions a la web del grup d’investigació (http://www.civitas.uib.es).
Data de publicació: 18/01/2024